Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Rien Donkersloot herdenkt Max Reger

18 februari @ 19:30 - 21:30

Ieder jaar staat in de Joriskerk in Amersfoort een componist een dag lang in de schijnwerpers. Op zaterdag 18 februari 2023 krijgt Max Reger (1873-1916) die eer. Jorisorganist Rien Donkersloot speelt dan een programma met uitsluitend Reger en geeft vooraf een uitgebreide toelichting op de gespeelde werken. Het is in 2023 150 jaar geleden dat Johann Baptist Joseph Maximilian (Max) Reger werd geboren in het dorp Brand in de Noordoost-Beierse streek Oberpfaltz. Zijn vader Joseph was leerkracht op de dorpsschool en amateurmusicus en liet hem al op vijfjarige leeftijd met het orgel kennismaken. Moeder Philomena Reichenberger gaf hem zijn eerste pianolessen. Na het bijwonen van een uitvoering van Wagners opera Parsifal wilde hij de muziek in, zeer tegen de zin van zijn vader. Hij studeerde aan het conservatorium van Wiesbaden, waar hij in 1894 al een baan kreeg voordat hij er was afgestudeerd. Hij werd docent Piano, Orgel en Muziektheorie. Twee jaar later moest hij in militaire dienst. Hij kwam daar berooid en depressief van terug, waardoor hij aan de drank raakte. Daar kwam hij zijn hele leven nooit echt van af. Door lesgeven en componeren raakte hij bekend en kwam hij in een betere financiële positie. Hij werd in 1907 hoogleraar Compositie aan het Conservatorium van Leipzig, waar hij ook ging wonen. Hij trad veel op als dirigent en pianist en trad bijvoorbeeld in 1907 ook op in Den Haag en Amsterdam. Al tijdens zijn leven kreeg hij veel erkenning. In 1910 bijvoorbeeld werd er in Dortmund een groot Regerfeest georganiseerd.

Max Reger componeerde veel muziek, voor piano, symfonieorkest, strijkkwartet en harmonie en koor. Een aanzienlijk deel van zijn oeuvre is voor orgel. Hij gebruikte in zijn composities oude vormen, zoals variatiereeksen, passacaglia’s, preludiums en fuga’s, koraalbewerkingen en koraalfantasieën. Hij gaf er een eigen invulling aan, met opmerkelijke ritmes, gekruide akkoorden en grote dynamische afwisseling. Onder organisten en orgelliefhebbers zijn z’n koraalfantasieën zeer geliefd.
Dit concert zal in het teken staan van zijn koraalmuziek, met o.a. de Phantasie over ‘Wie Schön leuchtet der Morgenstern’ en een selectie uit opus 67 (52 Choralvorspiele), 79b (Morgenglanz der Ewigkeit) en 145 (Sieben Stücke für Orgel).

Het concert begint om 20:00 uur. Vanaf 19:30 uur verzorgt Rien Donkersloot een uitgebreide toelichting op de gespeelde werken. De zaal is open om 19:00 uur. De toegangsprijs bedraagt tien euro. Vooraf en na afloop van het concert is er koffie en thee (bij de toegangsprijs inbegrepen).

Gegevens

Datum:
18 februari
Tijd:
19:30 - 21:30

Organisator

De Culturele Commissie St.-Joriskerk Amersfoort
E-mail:
info@orgelconcertenjoriskerk.nl
Bekijk de site van Organisator

Locatie

Sint Joriskerk Amersfoort