Eind april van dit jaar vindt de ingebruikname plaats van vier pedaalregisters van het Metzler/Edskes-koororgel in de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

De tweede uitbreiding van het koororgel van de Sint-Joriskerk begint vaste vormen aan te nemen. De bedoeling is dat de orgelmaker Edskes in de tweede helft van maart de vier nieuwe pedaalregisters plaatst. Na de intonatie en stemmen maakt Rien Donkersloot een cd op het uitgebreide orgel met werken uit de barok, twintigste-eeuwse muziek en improvisaties. De cd wordt gepresenteerd bij de officiële ingebruikname die gepland staat voor eind april. Een precieze datum daarvoor wordt zo snel mogelijk vastgesteld.
De dispositie wordt: Subbaß 16’, Bourdon 8, Octave 4’, Fagott 16’. Tot nu toe had het orgel slechts één pedaalregister, de Unterzatz 16’, als transmissie van de Quintade 16’ van het hoofdwerk. Die transmissie blijft na de pedaaluitbreiding gehandhaafd, waardoor het pedaal dus twee verschillende 16-voets registers heeft.

Half maart beginnen Edskes-directeur Andreas Boesch en zijn medewerkers met de werkzaamheden in de kerk. Het project is mogelijk gemaakt door een royale gift van Aannemersbedrijf Schoonderbeek. Deze partij had ook bijgedragen aan de eerdere uitbreiding in de vorm van het borstwerk. Dat werd in 2019 in gebruik genomen.

Het zelfstandige pedaal maakt het mogelijk om grotere werken uit de barokperiode uit te voeren, zoals de triosonates van Bach en de vrije werken van Buxtehude. Daarnaast is het orgel natuurlijk ook heel geschikt voor moderner repertoire uit de twintigste eeuw van componisten als Distler, Micheelsen en Heiler. Ook van die componisten komen nu niet alleen de manualiter-composities maar ook de grotere werken in beeld