Op dinsdagavond 6 september geeft de hoofdorganist van de St.-Joriskerk, Rien Donkersloot het slotconcert van de zomerserie.
Bijzonder is dat dit concert geheel in het teken van het oeuvre van Johann Sebastian Bach staat. Op het programma staat het zgn. “Dritter Theil der Clavierübung” ook wel de orgelmis genoemd.; een verzameling koraalbewerkingen rond de lutherse liturgie. Het geheel wordt omlijst door het monumentale preludium en fuga in Es.
De composities van Bach worden voorafgegaan door een gezongen koraal door sopraan Lydia Liefting. Hierdoor is er nog beter te volgen wat Bach met ieder koraal doet.

De koralen zijn door Bach zelf gebundeld en staan bekend om hun complexiteit, maar ook om door een uitzonderlijke muzikale zeggingskracht.
Zo klinken er drie ingetogen Kyrie-koralen,  maar ook een uitbundig Gloria, in de vorm van een elegant trio.
Het lutherse credo (het koraal “Wir glauben all’ an einen Gott”) heeft een hele resolute toonzetting, terwijl de verklanking van het Onze Vader (het koraal “Vater unser im Himmelreich”) weer zeer ingetogen is.
De “orgelmis” is een grote ode aan de Triniteit (Drie-eenheid), dit komt op een prachtige manier naar voren in de monumentale slotfuga. Daarin gebruikt Bach drie verschillende thema’s, die ook nogeens met elkaar worden gecombineerd.
Kortom een programma waarin de veelkleurigheid van Bachs oeuvre op unieke wijze aan bod komt.

Om 19.30 uur geeft Rien Donkersloot een uitvoerige toelichting op de muziek, in het koor van de kerk. Hierdoor krijgt u ook meer achtergrondinformatie bij de muziek en wordt u als luisteraar nog meer meegenomen naar de ‘wereld van Bach’.

Deuren gaan open om 19.00 uur, het concert zelf begint om 20.00 uur.

De toegangsprijs is € 8,00. Kinderen tot 16 jaar hebben gratis entree.