Op maandag 10 juni om 15:30 uur speelt Rien Donkersloot in de Sint-Joriskerk werken van Carl Philipp Emanuel Bach, Sigfrid Karg-Elert, César Franck en Maurice Duruflé. Op het koororgel speelt hij de Sonate in D van Bach en zal hij improviseren.

Op het hoofdorgel vervolgt hij het concert met twee delen uit de ‘Choralimprovisationen für Pfingsten’. Van César Franck vervolgt hij met Choral Nr. 3 dat Franck in 1890, kort voor zijn dood, componeerde op verzoek van muziekuitgever Auguste Durand. Deze vroeg om een serie orgelstukken ‘in grote stijl’. Het resultaat was de indrukwekkende serie van drie werken, waarvan Rien Donkersloot het derde en laatste deel zal spelen. Hoewel de componist er niets over heeft gezegd, wordt vaak aangenomen dat Franck met zijn drie koralen de drie personen van drie-eenheid van God heeft willen symboliseren. Het derde koraal zou dan gaan over de Heilige Geest, van wie de christenheid met Pinksteren de uitstorting herdenkt. Waar of niet, het derde koraal is van de drie het meest levendige. Dat symboliseert de Geest, ‘die blaast waarheen hij wil’, zoals in de Bijbel staat.

Van Maurice Duruflé klinkt tenslotte de Prélude, Adagio et Choral varié sur le thème du ‘Veni Creator’, opus 4. Het is één van de meest bekende en bewonderde stukken van deze twintigste-eeuwse Franse componist. De hymne Veni Creator Spiritus (Kom, Schepper Geest) is waarschijnlijk het allerbekendste Pinksterlied dat de kerk heeft voortgebracht, al zijn dichter en componist onbekend. De melodie was al bekend in het jaar 1000, de tekst is nog ouder en moet ontstaan zijn rond het jaar 800. Organisten gebruiken de melodie graag om over te improviseren en ook voor veel componisten is de melodie een geliefd thema. Zo ook voor Duruflé. Hij schreef het werk in 1930 en won er een prijs mee. Toegang concert: 8 euro, tot 21 jaar vrij