Organist Rien Donkersloot geeft op zaterdagavond 20 maart een voorjaarsconcert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma staan chaconnes en passacaglia’s.

Maar wat zijn dat, chaconnes en passacaglia’s? Het zijn van oorsprong tamelijk wilde middeleeuwse vormen van dansmuziek, waarbij in Zuid-Europese landen op straat liedjes werden gezongen. Later, in de tijd van de barok, hebben ze een wat nettere vorm kregen. Toen werd het juist een langzame vorm met een melodie in de bas die steeds wordt herhaald. Boven op die herhalende bas kunnen in de hogere stemmen steeds andere melodieën worden gespeeld. Het is dan ook een hele goede vorm voor variatiereeksen.

Heel veel componisten hebben passacaglia’s en chaconnes gecomponeerd. Die muziek werd niet alleen geschreven voor orgel, maar ook voor orkest. De beroemdste passacaglia is misschien wel de Passacaglia (met bijbehorende fuga) in C van Johann Sebastian Bach (1685-1750). Die gaat Donkersloot niet spelen, maar wel de Chaconne in d (BWV 1004) van diezelfde Bach, oorspronkelijk voor orkest geschreven en voor orgel bewerkt door Iddo van der Giessen.

Het concert opent met een ‘ground’ over het oude Engelse liedje Greensleeves. Een ground betekent passacaglia, een goed gevonden aanduiding van de Engelsen. Maar Engelsman Georg Friedrich had het al over een passacaglia. Ook die muziek, Ouverture & Passacaglia in g moll (uit: Suite VII, HWV 432), krijgen we te horen. Helemaal splinternieuw en eenmalig is de passacaglia die Rien Donkersloot gaat improviseren.

Passacaglia’s kunnen nog steeds onstuimig zijn, zoals: Introduction, Passacaglia und Fuge in e Op. 127 van de Duitse componist Max Reger (1873-1916). Rien Donkersloot speelt Bach en Reger op het hoofdorgel van de Sint-Joriskerk, op het koororgel speelt hij onder andere de Chaconne in e van Dieterich Buxtehude (1637-1707).

Het concert begint om 20:00 uur. Volgens de huidige coronamaatregelen is dit concert alleen online te volgen, via de link https://youtu.be/jVvxGnZHRDM. Donaties via deze link zijn hartelijk welkom.