Organist Vincent de Vries uit de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel geeft op dinsdagavond 20 augustus een concert in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. De Vries (1969),  in Nederland geboren en getogen, is sinds 2010 hoogleraar piano aan de Yonsei Universiteit van Seoel.

De Vries opent met Nederlandse koraalmuziek en laat daarmee zien in welke traditie hij staat. Van  Jan J. van den Berg (*1929) speelt hij de Inleiding en twee canonische bewerkingen over

‘Morgenglans der eeuwigheid’ opus 34, nr. 2. Daarna is de beurt aan Joseph Renner junior (1868-1934). Van deze Duitse componist speelt De Vries de Organ Sonata No. 2, Op. 45.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) ontbreekt niet op het programma. Van de grootmeester uit Leipzig komen drie werken op de lessenaar. Na de Sonatina aus “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit”, BWV 106 speelt De Vries het  Allegro, BWV 1065 in een arrangement van M. Machella. Als derde Bachwerk klinkt het Choralvorspiel ‘O Mensch bewein dein Sünde gross, BWV 622.

Het concert wordt afgesloten met de majestueuze Introduction, Passacaglia and Fugue in E flat minor (1916) van Healey Willan (1880-1968). Willan werd geboren in Engeland. In 1913 emigreerde hij naar de Canadese plaats Toronto. Gedurende de zomer van 1916 gingen de Willans elk weekend met de trein naar hun zomerverblijf aan Lake Simcoe. Willan schreef dan een variatie van de Passacaglia op elke heen- en terugreis. Pas toen hij besloot dat hij genoeg variaties had gecomponeerd, begon hij de Introduction en Fugue te schrijven. De componist zegt bij het schrijven van deze muziek te zijn geïnspireerd door de Duitse componisten Bach, Rheinberger en Reger.

Vincent de Vries werd geboren in 1969 te Scheveningen en kreeg op 4-jarige leeftijd van zijn moeder de eerste pianolessen. Toen hij 10 jaar was, deed hij toelatingsexamen aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Een jaar later kreeg hij een studiebeurs waardoor hij bij de Franse pianist Janine Dacosta les kon nemen. Op 12-jarige leeftijd nam de pianist Theo Bruins hem onder zijn hoede. Naast hoofdvak piano studeerde hij ook hoofdvak orgel bij Wim van Beek en Bert Matter. Op 15-jarige leeftijd debuteerde hij als concertorganist.

Na zijn diploma ‘Uitvoerend Musicus’ in 1993 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag  studeerde hij aan de Bowling Green University (Ohio, USA) en aan de Indiana University Bloomington voor het ‘performance certificate’. Na het behalen van de doctorstitel in 2004 aan de University of Texas at Austin werd Vincent Assistant Professor en Director of Collaborative Piano aan de Baylor University te Waco (Texas). In september 2010 is hij benoemd tot ‘Professor of Piano and Collaborative Piano’ aan de Yonsei University in Seoul.

www.orgelconcertenjoriskerk.nl