AMERSFOORT – Op dinsdagavond 1 augustus geeft de organist Leo van Doeselaar een Bachconcert rond het thema “Bach en Italië” in de St.-Joriskerk.

Leo van Doeselaar is een veelzijdig musicus, die als organist, pianist en fortepianist een enkele eeuwen omvattende repertoire bestrijkt. Naast zijn ’Proffessur’ aan de Universität der Kunste in Berlijn heeft hij als organist een grote concertpraktijk opgebouwd in binnen- en buiteland en is hij een veel gevraagde jurylid en docent bij internationale orgelfestivals.

Leo van Doeselaar is titulair organist van het Concertgebouw in Amsterdam en één van de twee titulaire organisten van het internationaal bekende en geroemde Schnitger-orgel in de Martinikerk te Groningen.
Het oeuvre van Bach is doordrenkt van Italiaanse invloeden; voor een afwisselend en veelzijdig programma is er een ruime keuze voor handen.

Van Doeselaar begint zijn concert met, hoe kan het ook anders, een Concerto naar Vivaldi in d moll; het werk is door Bach voor orgel bewerkt. Het werk heeft een wat afwijkende vorm t.o.v. de andere concerti. Het stuk bevat o.a. een virtuoze fuga en een bijzonder fraai largo, waarin ook de oorspronkelijke bezetting (voor solo 2 violen en orkest) in te herkennen is.
Na dit openingswerk klinken een tweetal vroege Bachwerken: de diepzinnige Canzona in d, en een feestelijke, zelden gespeelde fuga in G.
Centraal in het programma staat Bachs vijfde triosonate. Een meesterwerk dat in de hoekdelen uiterst virtuoos en in het middendeel vol lyriek is.
Van Doeselaar besluit zijn recital met de tryptiek: Toccata, adagio en fuga.
Het stuk is vol van Italiaans temperament: in de toccata klinkt een virtuoze pedaalsolo, het adagio is vol melancholie en in de afsluitende fuga toont Bach zich de meester van het contrapunt. Aan het einde van dit concert zal duidelijk zijn: Vivaldi moest in Bach zijn meerdere erkennen.