Organist Jochem Schuurman geeft Amersfoort een herkansing. Vorig jaar had Schuurman pech. Toen verstoorde luide muziek buiten zijn concert binnen in de Joriskerk. Dinsdag 23 juli komt hij terug om te laten horen hoe mooi het vorig jaar had kunnen zijn.

De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk geeft de serie zomerconcerten dit jaar een Engels tintje. Met het oog op de Brexit – of die nu doorgaat of niet – heeft de commissie alle deelnemende organisten gevraagd om Engelse muziek op het programma te zetten. Schuurman begint zijn concert op het koororgel met spannende chromatische muziek van Giovanni de Macque (1548/1550-1614) en de Engelsman Henry Purcell (1659-1695).

Daarna wandelt de concertgever naar het hoofdorgel, waar hij Preludium en Fuga in c Op. 37 Nr. 1 van Felix Mendelssohn Bartholdy (1809-1847) gaat spelen. Mendelssohn was weliswaar een Duitser, maar hij bezocht Engeland vele malen. Hij componeerde, speelde en dirigeerde er en gaf er muziek uit.

Dan is Johann Sebastian Bach (1685-1750) aan de beurt met de Partite diverse sopra: Christ, der du bist der helle Tag BWV 766. Na de Fantasie in f KV 594 (adagio-allegro-adagio) van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) is de beurt aan Charles Tournemire (1870-1939). Van hem speelt Schuurman Communion en Paraphrase-Carillon uit Cycle après la Pentecôte Op. 57 Nr. 35 “In Assumptione B.M.V.” Tournemire had slechts een korte tijd les van César Franck, maar Franck heeft wel een grote invloed gehad op Tournemire. Tournemire heeft zich ook altijd geprofileerd als een belangrijke Franck-leerling. Verder studeerde hij ook bij Charles-Marie Widor. Tournemires grootste werk is L’Orgue Mystique (1927-1932), bestaande uit 51 delen met orgelmuziek voor de zon- en feestdagen van het kerkelijk jaar, onderverdeeld in een kerst-, paas- en pinkstercyclus. Alle composities zijn gebaseerd op de gregoriaanse gezangen voor de desbetreffende dag.

Jochem Schuurman (1989) is organist van de Martinikerk in Franeker en daarmee de vaste bespeler van het monumentale Van Dam-orgel uit 1842. Ook geeft hij concerten als solist en als begeleider van andere musici en is hij bovendien regelmatig betrokken bij premières van nieuwe composities. Verder is hij actief als orgel- en pianodocent en werkzaam als artistiek adviseur voor de Stichting Organum Frisicum. Hij studeerde bij Theo Jellema en Erwin Wiersinga aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, waar hij in juni 2013 cum laude afstudeerde als Master of Music. Daarnaast verbleef hij een aantal maanden in Berlijn om aan de Universität der Künste lessen te volgen bij Leo van Doeselaar en Paolo Crivellaro. Hij volgde masterclasses bij Wolfgang Zerer, Eric Lebrun, Edoardo Bellotti en Pieter Dirksen.