Gerben Budding en Rien Donkersloot gaven woensdagavond 8 juli 2020 een wervelend concert in de Amersfoortse Sint-Joriskerk.
Het begon al met het dartelende Frans-getinte Preludium in F door Rien Donkersloot op het hoofdorgel.
Gerben Budding liet het koororgel stralen met de Toccata in d-moll (BWV 913), een groot werk, oorspronkelijk voor klavecimbel geschreven. Weldadig en ontroerend was het rustpunt midden in de toccata, gespeeld op de Prestant 8’ van het hoofdwerk, mét de tremulant.

Voor het publiek was het bijwonen van het concert onwennig en vanzelfsprekend. Onwennig was de entree door de grote deuren, de plek van de kassa en opstelling van de kerkbanken: die stonden anderhalve meter van elkaar met een middenpad ertussen. Ook anders dan anders: gewoonlijk verplaatsen heel wat bezoekers zich tijdens het concert naar het koor als het koororgel wordt gebruikt, nu was er slechts één meneer die dat durfde. Vanzelfsprekend waren de vertrouwde gezichten van de vele stamgasten onder de concertbezoekers. En ook het feit dat je gewoon weer bij een concert aanwezig kon zijn was vertrouwd.

Rien Donkersloot oogstte spontaan applaus met zijn vertolking van Mozarts ‘Thema met variaties’ uit het Pianoconcert KV 491 in een welluidende transcriptie door Lennart Moree. De concertgevers waren in de kerk te zien via beeldschermen.
Bij de gezamenlijke improvisatie over Psalm 146 (op beide orgels) kwam dat goed uit, want Gerben Budding liet op het hoofdorgel een virtuoze variatie zien voor tweestemmig pedaal.
De improvisatie over de Geneefse melodie Psalm 146 was de opmaat naar de grote koraalfantasie over Halleluja! Gott zu loben van Max Reger, want dat werk is gebaseerd op de Duitse berijming van dezelfde psalm (en met hetzelfde metrum). Gerben Budding vond de noten niet moeilijk, zei hij gekscherend ter toelichting voordat hij het werk ging spelen. ‘Deze muziek is vooral lastig voor de registranten.’

Het concert werd tegelijkertijd live gestreamd. De beelden zijn terug te zien via:
Donaties zijn welkom.

Het volgende concert in de Sint-Joriskerk is op woensdagavond 22 juli, aanvang 20:30 uur. Dan spelen Bert den Hertog (Den Haag / Scheveningen) en Jorisorganist Rien Donkersloot.