Op 19 augustus bespelen Gerben Mourik en Rien Donkersloot de orgels in de Sint-Joriskerk. Het concert begint om 20:30 uur en de toegang is tien euro. De kerk is om 20:00 uur open en dan is er  gratis koffie. Aanmelden is verplicht via info@orgelconcertenjoriskerk.nl. Thuis meekijken kan via de link https://www.youtube.com/watch?v=rJLlx1sRTGM

Van beide organisten is bekend dat zij graag en virtuoos improviseren, vaak op een thema van één van de Psalmen. Tijdens dit concert zal Gerben Mourik daarnaast ook werken spelen van Ernst Friedrich Richter, de Phantasie und Fuge op. 19 en Psalmbewerkingen van Jan J. van den Berg, Adriaan C. Schuurman en Herman van Vliet, oud-organisten van de Joriskerk.

Rien Donkersloot begint het concert met het Preludium pro organo plenum van Johan Christian Kittel. Ook laat hij werken van Charles Villiers Stanford en Piet Post horen. Van de laatste speelt hij op het koororgel bewerkingen over bekende Oud-Ned. Volksliederen.

Gerben Mourik is sinds 2006 organist van de Grote- of Sint-Michaelskerk in Oudewater. In deze kerk heeft hij ook een lespraktijk voor organisten. Daarvoor was hij werkzaam in Rotterdam (1998-2000), Klundert (2000-2006). In 2013 werd hij benoemd als Stadsorganist van Oudewater. Sinds 2017 is hij huisorganist en artistiek leider van ‘de Stad Klundert’. In het voormalige kerkgebouw is hij zodoende betrokken bij het promoten van de twee orgels van Marcussen (28 stemmen) en Vermeulen (42 stemmen) tijdens concerten, workshops, open speeldagen en bijeenkomsten als lezingen, huwelijken en afscheid.

Ook begeleidt hij veelvuldig solisten en koren, waarbij ook vijf keer een reis naar Engeland werd gemaakt om daar Evensongs in beroemde kathedralen te begeleiden, zoals York Minster, Gloucester Cathedral en Chicester.

Hij heeft een actieve concertpraktijk waarbij twee elementen centraal staan: het promoten van Nederlandse muziek en de kunst van het improviseren. Sinds 2016 maakt hij deel uit van de redactie van het kerkmuzikale magazine Laetare.

Rien Donkersloot (Rotterdam, 1985) is sinds 2012 organist van de Sint-joriskerk in Amersfoort. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af. Hij won diverse prijzen op beiaard- en orgelconcoursen in binnen- en buitenland. In september van 2016 won hij het internationale Beiaardimprovisatieconcours in Breda; in juni 2017 won hij de tweede prijs op het Int. Beiaardconcours in Springfield (VS). Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter.

Rien Donkersloot is behalve aan de Sint-Joriskerk in Amersfoort ook als organist verbonden aan de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk. Verder is hij actief als privédocent en heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.