De organisten Gerben Budding en Rien Donkersloot geven woensdagavond 8 juli om half negen een concert op de orgels van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Honderd mensen mogen in de kerk luisteren, de rest mag thuis luisteren van achter de computer.

Jorisorganist Rien Donkersloot opent het concert op het hoofdorgel met het Preludium in F (Ouverture) van Georg Böhm (1661-1733). Daarna volgt van Böhms tijdgenoot Johann Sebastian Bach (1685-1750) het koraalvoorspel over Allein Gott in der Höh‘ sei Ehr, BWV 662. Ook Gerben Budding speelt Bach, maar dan op het Metzler/Edskes-koororgel. Hij speelt de Toccata in d-moll, BWV 913.

Ondertussen zet Rien Donkersloot op het hoofdorgel de muziek van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) klaar. Hij speelt ‘Theme with variations’ uit Pianoconcert nr. 24, KV 491 in een bewerking van Lennart Moree. Gerben Budding komt daarna naar het hoofdorgel en speelt daar ‘Voor alle heil’gen in de heerlijkheid’, robuuste muziek van Adriaan C. Schuurman (1904-1998).

Improvisatie ontbreekt niet op het programma. Rien Donkersloot en Gerben Budding hebben voor een gezamenlijke improvisatie gekozen op hoofd- en koororgel.

Gerben Budding sluit het programma af met Max Regers (1873-1916) indrukwekkende Phantasie über den Choral ‘Halleluja, Gott zu loben’, Op. 52/3.

Rien Donkersloot is sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Gerben Budding (1987) is organist van de St. Janskerk te Gouda (Moreau-orgel, 1736) en stadsorganist van Gouda. Daarnaast is hij Vesperorganist van de Utrechtse Domkerk. Van 2009 tot 2018 was hij hoofdorganist van de Grote Kerk te Gorinchem (Bätz/Witte-orgel uit 1853) en Stadsorganist van Gorinchem.

Aanmelden voor het bijwonen van het concert kan via: info@orgelconcertenjoriskerk.nl. Het concert begint om half negen en de toegangsprijs is tien euro.

Reserveer ook vast uw plaatsen voor de volgende dubbelconcerten:

22-jul   Rien Donkersloot en Bert den Hertog

5-aug    Rien Donkersloot en Bas de Vroome