In de zomerserie van orgelconcerten in de Sint-Joriskerk in Amersfoort is nog een dubbelconcert te gaan. Dat vindt plaats op woensdagavond 2 september. De concertgevers zijn Sander van den Houten (Kampen / Den Haag) en Jorisorganist Rien Donkersloot.

Sander van den Houten begint het concert op het koororgel met het Magnificat Primi Toni (BuxWV 203) van Dieterich Buxtehude (1637-1707). Daarna neemt Rien Donkersloot achter het rode orgel plaats om de Franse suite nr. II in c moll (BWV 813) van Johann Sebastian Bach (1685-1750) te laten horen.

Op het Naber-orgel horen we een bekende. De Engelse componist Frank Bridge (1879-1941) schreef een prachtig Adagio in E-major, een werk dat vorige zomer ook al klonk. Toen speelde Hayo Boerema het, nu Sander van den Houten. Mensen met een goed geheugen kunnen vergelijken.

Ook Rien Donkersloot gaat vervolgens de trap op naar het Naber-orgel. Hij vertolkt daar van de Parijse organist en componist Alexandre Guilmant (1837-1911) ‘Was Gott tut das ist wohlgetan’. Guilmant schreef de muziek naar aanleiding van het overlijden van zijn vrouw.
De organisten spelen allebei nog een werk op het Naber-orgel. Sander van den Houten speelt de Fantasie in c-moll (opus 57) van de Duits-Nederlandse componist Gerard Bunk (1888-1958). Rien Donkersloot speelt drie delen uit de Choralimprovisationen op. 65 van Sigfrid Karg-Elert (1877-1933), namelijk ‘Lobe den Herren, den mächtigen König’, ‘Aus tiefer Not schrei ich zu dir’ en ‘Wachet auf, ruft uns die Stimme’.
De concertgevers sluiten hun bespeling af met een gezamenlijke improvisatie op twee orgels.

Sander van den Houten (1987) is organist van de Lutherse Kerk in Den Haag en de Burgwalkerk en de Broederkerk in Kampen. Rien Donkersloot (1981) is organist van de Sint-Joriskerk en beiaardier van onder andere de Sint-Bavokerk in Haarlem.

Aanmelden voor het bijwonen van het concert is verplicht via: info@orgelconcertenjoriskerk.nl. Het concert begint om 20:30 uur en de toegangsprijs is tien euro. Vanaf 20:00 uur is de kerk open en is er gratis koffie.

Volgende concert: woensdag 16 september: Rien Donkersloot, verzoekprogramma. Verzoeken doorgeven via: info@orgelconcertenjoriskerk.nl