De organisten Rien Donkersloot en Evan Bogerd geven op Hemelvaartsdag (donderdag 21 mei) samen een onlineconcert in de Joriskerk in Amersfoort. Ze spelen afwisselend literatuur en improvisaties op beide orgels in de kerk. In een volgende mailing informeren wij u over het concert van tweede Pinksterdag.

Het programma op Hemelvaartsdag begint en eindigt met twee grote orgelcomposities. Rien Donkersloot opent het concert op het hoofdorgel met de Vijfde Sonate van de Franse componist Alexandre Guilmant (1837-1911). Van deze sonate worden vaak het eerste en laatste deel gespeeld, maar Rien Donkersloot speelt de hele sonate. Opmerkelijk is, dat Guilmant het openingsdeel laat volgen door een zeer meditatief Adagio. Meestal is dat de sfeer die voorafgaat aan de finale van dergelijke grote Franse composities.

Vervolgens is het koororgel aan de beurt. Evan Bogerd gaat daar eerst improviseren. Vervolgens zet hij Preludium und Fuge in g moll (BWV 535) op de lessenaar. Rien Donkersloot neemt daarna ook plaats achter het koororgel om te improviseren. Evan Bogerd sluit het programma af met de Sonate über den 94.sten Psalm c-Moll van de Duitse componist Julius Reubke (1834-1858). De sonate is een symfonisch gedicht, waarbij de componist de woorden van Psalm 94 in muziek verbeeldt. De tekst van Psalm opent met een roep om wraak, maar kent daarna ook tedere passages.

Evan Bogerd (1993) studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds kort is hij organist van de Westerkerk in Amsterdam, waar hij zijn leermeester Jos van der Kooy is opgevolgd. Hij is op er op een mooie plek terechtgekomen, want in april van dit jaar is het orgel weer opgeleverd na groot onderhoud. Vanwege de coronacrisis nam hij het orgel met een drukbezocht YouTube-concert weer in gebruik. Op dat online-concert maakte hij veel indruk met zijn literatuurspel, zijn originele programma en zijn boeiende improvisaties.

Rien Donkersloot (1985) is de vaste bespeler van de drie orgels in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Samen met Sietze de Vries gaf hij in april twee livestream-concerten op het hoofdorgel van Naber en het Metzler/Edskes koororgel. Het koororgel uit 1967 is vorig jaar uitgebreid met een tweede klavier (een zogenoemd Borstwerk) met zes registers, waardoor het nu een volwaardig concertinstrument geworden.
De ‘bezoekers’ van het concert zullen genieten van het concert van de twee grootmeesters. De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk verwacht dan ook dat de kijkers bijdragen in de kosten van het concert.

Een bijdrage/gift voor de onkosten kunt u overmaken op rekening NL52 INGB 0008 9898 20 t.n.v. Culturele Commissie Sint-Joriskerk of met de onderstaande QR code