Johann Sebastian Bach luidt het nieuwe orgeljaar van de Sint-Joriskerk in Amersfoort in. Organist Rien Donkersloot speelt op 1 januari 2021 uitsluitend werken van de maestro uit Leipzig.

Het is jarenlang de gewoonte dat het orgelconcert  op nieuwjaarsdag helemaal gewijd is aan muziek van Bach. De Bach-interpretaties van Rien Donkersloot zorgen ervoor dat je als luisteraar op het puntje van je stoel zit. Donkersloot begint op het Metzler/Edskes-koororgel met de Suite in a moll, BWV 818a. Daarna knipoogt hij naar het voorbije jaar met ‘Das alte Jahr vergangen ist’, BWV 614. Ook op het koororgel: Gute Nacht, o Wesen’, een bewerking door Rien Donkersloot van een deel uit het motet ‘Jesu meine Freude’ BWV 227. En tot slot een groet aan het voorbije kerstfeest met ‘In Dulci Jubilo’, BWV 729.

Op het grote Naber-orgel speelt Donkersloot de Preludium en Fuga in Es dur BWV 552, maar tussen beide delen speelt hij de Triosonate in de aanverwante toonsoort c moll, BWV 526. Vervolgens speelt hij Herr Christ, der einig’ Gottessohn, BWV anh 55. Daarmee grijpt de concertgever al een klein beetje vooruit op het kerkelijk jaar. Het lied past bij het feest van driekoningen, ook wel Epifanie genoemd. In de tekst ervan wordt Christus aangeduid als de ‘morgenster’, net als de ster die de drie wijzen uit het Oosten zagen.

Na de Aria ‘Schafe können sicher weiden’, BWV 208, in een arrangement van André Isoir sluit de Jorisorganist het concert af met de Fantasia und Fuge in g moll, BWV 542.

Het concert is uitsluitend te volgen via het youtube-kanaal van de Rien Donkersloot via de link: https://www.youtube.com/watch?v=EhFaUvZlPtA

Helaas is het vanwege de corona-beperkingen niet toegestaan om bezoekers in de kerk te ontvangen.

Het concert begint om 15:30 uur.