Muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) luidt het nieuwe orgeljaar van de Sint-Joriskerk in Amersfoort in. Jorisorganist Rien Donkersloot speelt op zaterdag 1 januari 2022 uitsluitend werken van de maestro uit Leipzig. Het is jarenlang de gewoonte dat het orgelconcert op nieuwjaarsdag helemaal gewijd is aan muziek van Bach, gespeeld op hoofdorgel en koororgel. De Bach-interpretaties van Rien Donkersloot zorgen ervoor dat je als luisteraar op het puntje van je stoel zit. Dit concert mag je niet missen.

Rien Donkersloot opent op het koororgel, dat een van de laatste keren in deze toestand te beluisteren is. Binnenkort breidt Edskes het instrument uit met nog een aantal pedaalregisters. Het eerste werk is een bewerking van ‘Vom Himmel hoch da komm ich her’, BWV 700, gevolgd door de Franse Suite nr. 1 in d moll, BWV 812.

Na een wandeling naar de andere kant van kerk speelt de concertgever op het Naber-orgel de beroemde Toccata, Adagio und Fuge, BWV 564. Met het werk ‘Gelobet seist du, Jesu Christ’ uit  het Weihnachtsoratorium BWV 248, blikken we nog even terug op het voorbije kerstfeest.

De triosonate III in d, BWV 527 is een contemplatief werk en dat biedt de gelegenheid om te mijmeren over het voorbije jaar en over de goede voornemens. Hetzelfde geldt voor het Adagio uit Sinfonia BWV 246. Du Friedefürst, Herr Jesu Christ, uit cantate BWV 143, laat een mooie koraalmelodie horen. Tot slot speelt Donkersloot de daverende Sinfonia uit Cantate BWV 29 “Wir danken dir” in een arrangement van Alexandre Guilmant.

Rien Donkersloot is organist en beiaardier. Hij studeerde orgel aan het Rotterdams Conservatorium. Hij is sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort.

Vanwege de coronamaatregelen is het concert alleen online te zien en te horen. Het Nieuwjaarsconcert begint 20:00 uur op 1 januari 2022. De link voor het concert is https://youtu.be/8SeEHf9cChI.

Donaties worden zeer op prijs gesteld (via QR code of op rekening nummer NL52 INGB 0008 9898 20 t.n.v. Culturele Commissie Sint-Joris kerk