De organisten Bas de Vroome en Rien Donkersloot geven op woensdagavond 5 augustus een concert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma van het dubbelconcert staat muziek van J.S. Bach, misschien wel de allergrootste orgelcomponist die ooit heeft geleefd.

Johann Sebastian Bach (1685-1750) werd geboren op 21 maart, de eerste dag van de lente. Hij overleed in de zomer, op 28 juli. Omdat de meeste orgelconcerten in de zomer plaatsvinden, zijn er in deze tijd nogal wat Bach-herdenkingen.

Jorisorganist Rien Donkersloot opent het concert op het Naber-orgel met het Preludium und Fuge in c-moll, BWV 549. Het preludium begint met een korte pedaalsolo, waarna ook de handen op de klavieren mogen.
Sinds de uitbreiding door Bernhardt Edskes in 2019 is het Metzler-koororgel een volwaardig concert-instrument geworden. Dat is te merken, want tot voor kort werd het niet veel gebruikt tijdens de zomerconcerten. Sinds vorig jaar is de aandacht van organisten voor het rode orgel flink toegenomen. Bas de Vroome speelt er zeven ‘Kleine Präludien’ – niet te verwarren met de ‘acht kleintjes’. Ze zijn gecomponeerd voor klavecimbel, maar klinken uiteraard ook goed op een orgel.

Het Vioolconcerto in a BWV 1041 is een bekend stuk. Het is gecomponeerd, zoals het woord al doet vermoeden, voor orkest en vioolsolo. Rien Donkersloot heeft de noten zo bewerkt dat ze ook op orgel zijn te spelen. Hij laat zelf op het Naber-orgel horen hoe het arrangement klinkt.
Ook de Duitse componist Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) heeft muziek van Bach bewerkt. Bas de Vroome gaat er op het hoofdorgel drie van spelen: Echo (uit: Partita h-moll BWV 831), Adagio (uit: Suite 3 D-dur BWV 1068) en Capriccio (uit: Toccata G-dur BWV 916). De Vroome sluit te concert af op het hoofdorgel met de wereldberoemde Passacaglia in c moll, BWV 582.
Aanmelden voor het bijwonen van het concert is verplicht. Mail naar info@orgelconcertenjoriskerk.nl . Het concert begint om 20:30 uur, toegangsprijs 10 euro. Vanaf 20:00 uur is de kerk open en is er gratis koffie. Thuis meekijken via YouTube:

Bas de Vroome is organist van de Oude Kerk en de Nieuwe Kerk in Delft waar hij de vier historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij bij de bijzettingen van Prins Claus, Prinses Juliana en Prins Bernhard en speelde de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel.

Sinds 1994 is Bas de Vroome verbonden als hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium waar hij ook de vakken vakdidactiek en basso continuo geeft. Hij maakte twaalf cd’s waaronder een integrale opname van de werken van de Duitse componist Hugo Distler.

De Vroome studeerde vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar hij in 1986 summa cum laude afstudeerde. Vervolgens studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes, waar hij cum laude afstudeerde. Hij is beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse en houdt zich al vele jaren intensief bezig met schoolprojecten om de beiaard onder de aandacht van kinderen te brengen.

In Delft leidt hij ook het gemengd koor ‘Met Hart en Stem’ waarmee hij onlangs het 50-jarig jubileum vierde.

Rien Donkersloot (Rotterdam, 1985) is sinds 2012 organist van de Sint-joriskerk in Amersfoort. Hij studeerde orgel en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium bij Bas de Vroome en Ben van Oosten en studeerde hiervoor summa cum laude af. Naast orgel speelt Rien beiaard. Hij studeerde aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort bij Frans Haagen. In juni 2011 studeerde hij cum laude af. Hij won diverse prijzen op beiaard- en orgelconcoursen in binnen- en buitenland. In september van 2016 won hij het internationale Beiaardimprovisatieconcours in Breda; in juni 2017 won hij de tweede prijs op het Int. Beiaardconcours in Springfield (VS). Hij volgde orgelcursussen bij Michel Chapuis, Andres Cea Galan, Harald Vogel, Olivier Latry, Zsigmond Szathmary en Thomas Trotter.

Rien Donkersloot is behalve aan de Sint-Joriskerk in Amersfoort ook als organist verbonden aan de Laurentiuskerk te Mijnsheerenland. Daarnaast is hij stadsbeiaardier van Haarlem, Goes en Ridderkerk. Verder is hij actief als privédocent en heeft hij een uitgebreide concertpraktijk op orgel en beiaard. Van zijn spel verschenen diverse cd’s, die in de pers zeer positief werden ontvangen.

Uw bijdrage kunt u éénvoudig voldoen via bovenstaande QR code